INFORMAZIONI SU

Laboratorio di acquacoltura

Programma dell'insegnamento - Corso di laurea in Allevamento e salute animale

Laboratorio di acquacoltura


Prof. Francesca Tulli francesca.tulli@uniud.it

CFU : 3

Lezioni (h) : 10

Attività pratiche ed esperienziali (h) : 35

Seminari (h):

Totali (h) : 45

Ore di studio individuali: 45

Obiettivi

Il corso si pone l’obiettivo di fornire agli studenti le informazioni sulle tecniche analitiche di base applicate nella ricerca in aquacoltura.

Strategia

Propone un approccio pratico applicativo partendo dall’esame dei processi biologici, chimici e fisici che caratterizzano la ricerca in acquacoltura. L’interpretazione dei dati integrerà le esperienze in campo o di leboratorio.

Programma

-        Proprietà fisiche dell’acqua. Accuratezza e precisione delle misure. Determinazione di salinità e temperatura; loro relazione; determinazione mediante densitometro e rifrattometro.

-        Gas disciolti in acqua: determinazione dell’ossigeno disciolto (OD); relazione OD – temperature e salinità; determinazione mediante conducibilità e titolazione; parametri di qualità  (BOD e COD).

-        Composti azotati e fosforo disciolti nelle acque: determinazione dei livelli di azoto ammoniacale, nitroso e nitrico ed ortofosfati; metodi spettrofotometrici ed impiego di kit commerciali.

-        Rilievi biometrici da Teleostei e/o Molluschi:  dissezione e rilevazione di misure biometriche; calcolo di indici morfologici; impiego di software di analisi di immagine

-        Prelievo di sangue da Teleostei; tecniche di sedazione; separazione plasma e siero

 

Modalità d'esame

Discussione orale integrata dalla partecipazione alle attività esperienziali

 

Laboratory of aquaculture

Prof. Francesca Tulli

francesca.tulli@uniud.it

CFU : 3

Lessons (h) : 10

Training and practical works (h) : 35

Seminar (h):

Total (h) : 45

Hours of individual study: 45

Objective

This course aims to give basic information on analytical techniques that are most currently used in aquaculture research.

Strategy

Offers a demanding, problems-oriented methods course in statistical inference procedures, assumptions, limitations, and applications emphasizing techniques appropriate to realistic biological problems from aquaculture. Includes data management using interactive computing techniques.

Program

-        Physical properties of water. Measure of salinity and temperature; determination as refractive index, conductivity or density; practical experience of relationship.

-        Dissolved oxygen: conductivity and titration determinations (Winkler Method); relationship DO - temperature and salinity; quality parameters (BOD and COD).

-        Nitrogen and phosphorous water content: colorimetric technique using spectrophotometer and commercial kits applications.

-        Solids and their components: Total solids (TS), Total suspended solids (TSS), total dissolved solids (TDS), Total volatile solids (TVS) and Settleable solids (SS).

-        Morphometric measurements of fish or bivalve mollusk; biometric index; linear measurements and basic image analysis technique.

-        Blood sampling in fish; sedation technique; plasma and serum recovery.

Exam

Data discussion integrated by student participation to practical activities.