Arboriculture

Cluster

  • Crop Science and Biotechnology (SBPC)

Description

The group consists of professors and researchers with expertise in various research topics including, plant and fruit physiology, from setting to the post-harvest phase, genetic improvement, germoplasm characterization, crop technique. The group developed and applied several molecular techniques to the study of nucleic acids and secondary metabolites. Its laboratories are equipped with basic equipment for molecular biology and with a capillary sequencer. The group collaborates with other research groups of the Department of Agri-food, Environmental and Animal Sciences and with the Bioinformatics research group of the Department of Mathematics, Computer Sciences and Physics. Research activity is also carried out through national and international collaborations, by participating in competitive tendering for research projects. An active collaboration is also established with regional local bodies.

Research subjects

  • Caratterizzazione dei geni di resistenza alle più comuni patologie della vite, peronospora, oidio, botrite. Sviluppo di marcatori molecolari per la selezione assistita
  • Selezione di varietà resistenti alle più comuni malattie della vite da tavola
  • Selezione di varietà di uve da tavola apirene
  • Selezione di nuove varietà di kiwi, considerando i seguenti caratteri: 1) epoca di maturazione del frutto, 2) colore della polpa, 3) conservabilità, 4) caratteri organolettici, 5) tolleranza/resistenza alla Pseudomonas syringae pv actinidiae.
  • Sviluppo di marcatori molecolari per la selezione assistita
  • Caratterizzazione genetica del determinante di genere in actinidia e sviluppo di marcatori molecolari associati al carattere
  • Selezione di varietà di melo resistenti a ticchiolatura e oidio
  • Meccanismi di trasporto e accumulo di zuccheri in diverse specie (pesco, actinidia, melo) e loro ruolo come segnale
  • Biosintesi e percezione dell’acido abscissico in relazione alla qualità dei frutti, alla risposta a stress abiotici e, in interazione con il Calcio, alla comparsa di fisiopatie in post raccolta
  • Diradamento in pesco
  • Risposta (metabolica e fenologica) delle piante a variazioni del regime termico

ERC panels

  • LS9_5 Food biotechnology and bioengineering
  • LS8_4 Population biology, population dynamics, population genetics
  • LS2_1 Genetics
  • LS2_7 Transcriptomics

Tags

  • Tree breeding, kiwifruit, grape, apple, peach, marker assisted selection
  • Reistance genes to biotic and abiotic stress, germplasm conservation, sugar metabolism and transport
  • sugar sensing, abscisic acid, fruit thinning, climate changes and plant phenology

Members

Guido CIPRIANI
GLORIA DE MORI
Rachele FALCHI
Rachele MESSINA
Enrico PETERLUNGER
Raffaele TESTOLIN
Professore Senior
Giannina VIZZOTTO