Beverage Technologies and Processes

Cluster

  • Viticulture, Oenology and Alcoholic Beverages (VEB)

Description

Application of emerging technologies in the wine and beverage industry (pulsed electric fields, high pressures), study of wine evolution during ageing and storage in bottles, technologies for sulphur dioxide reduction in oenology.

Valorisation of agro-food by-products (wine by-products, brassicas, etc.) by means of extraction technologies with low environmental impact (subcritical and supercritical fluids extraction-SFE, ultrasound, microwaves), aimed at the recovery extraction of bioactive compounds from agri-food by-products and/or natural matrices, process modelling, scale-up and economic evaluation. The research activity is carried out on a SFE pilot plant (see photo) and consists of both the optimisation of the process variables to be adopted, and the evaluation of production costs (Cost of manufacturing - COM). Application of extracts in various production sectors or as processing aids for the wine and brewing industry.

Optimisation of malt and beer production according to the principles of sustainability and rationalisation of processes (e.g. reduction of energy and water consumption, beers flavoured with waste from other industries, etc.) as well as the introduction of innovative operating conditions (gluten-free beers, non-alcoholic beers and beers flavoured with alternative hopping techniques).

Research subjects

  • Ottimizzazione dei processi e sviluppo di tecniche innovative per controllo e gestione stabilità bevande alcoliche
  • Innovazione di processo nelle filiere delle bevande alcoliche (Ultrasuoni, alte pressioni, CO2 supercritica, campi elettrici pulsati)
  • Studio e gestione dei coadiuvanti e dei materiali condizionanti la qualità del prodotto
  • Sviluppo di sistemi rapidi per controllo qualità e stabilità chimico fisica , microbiologica e sensoriale delle bevande alcoliche
  • Tecnologie sostenibili e a basso impatto ambientale ed igienico-sanitario
  • Sviluppo di filiere innovative finalizzate al miglioramento salutistico del prodotto
  • Ottimizzazione e sviluppo di tecnologie per la maltazione dei cereali
  • Applicazione dell’estrazione con fluidi supercritici (SFE) su matrici naturali e sottoprodotti
  • Studio del sistema colloidale di succhi, bevande e coadiuvanti e sviluppo di coadiuvanti innovativi
  • Sistemi rapidi per il controllo qualità dell’uva e la gestione dei processi di trasformazione
  • Tecnologie per ridurre l’uso di anidride solforosa e additivi tossici nella produzione del vino e bevande alcoliche
  • Sviluppo di kit di analisi rapidi per il controllo di stabilità dei vini e delle bevande alcoliche
  • Gestione dei parassiti fungini in vigneto con nuovi prodotti a basso impatto
  • Recupero della CO2 di fermentazione con microrganismi autotrofi per la produzione di sostanze organiche ad uso alimentare

ERC panels

  • LS9_5 Food biotechnology and bioengineering
  • LS9_11 Biomass production and utilisation, biofuels
  • PE8_5 Fluid mechanics
  • PE8_6 Energy processes engineering
  • PE8_9 Production technology, process engineering
  • SH7_5 Sustainability sciences, environment and resources
  • PE8_11 Environmental engineering, e.g. sustainable design, waste and water treatment, recycling, regeneration or recovery of compounds, carbon capture & storage
  • PE4_5 Analytical chemistry

Tags

  • Vino Qualità Innovazione di processo Bevande alcoliche Birra Processi Sostenibilità
  • Vinificazione Sottoprodotti della filiera Tecnologie sostenibili

Members

Emilio CELOTTI
Franco BATTISTUTTA
Stefano BUIATTI
Piergiorgio COMUZZO
Carla DA PORTO
Andrea NATOLINO
Roberto ZIRONI